Programma 2019

Hier vindt u een overzicht van de activiteiten die in 2019 op en rond de Brabantse Wal plaats gaan vinden. Deze activiteiten hebben tot doel de Canadese inspanningen in Nederland tijdens WOII te herdenken en onze vrijheid te vieren. In 2019 is het exact 75 jaar geleden dat Bergen op Zoom werd bevrijd, dus zijn er in dit jaar tal activiteiten, herdenkingen en  vieringen om deze mijlpaal te vieren.


Brabantse Wal

Faces to Graves

Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht

De Stichting Canadian War Graves Nederland, een samenwerking tussen Bergen op Zoom, Groesbeek en Holten, wil alle Canadese militairen die begraven zijn op een van de grote begraafplaatsen in deze steden en op kleinere begraafplaatsen elders in ons land, blijvend in herinnering houden door hen met foto’s en levensverhalen een gezicht te geven. Deze informatie moet voor het publiek toegankelijk worden. In de afgelopen jaren is er al heel veel (foto)materiaal verzameld. Uit de door nabestaanden en derden aangeleverde informatie zijn al van meer dan duizend gevallenen biografieën samengesteld. 
In Bergen op Zoom is voor dit doel een researchteam samengesteld. Dit team bestaat uit een redacteur, een aantal onderzoekers en scholieren. Met scholen is dan ook contact gezocht zodat scholieren dit project als profielwerkstuk mee kunnen ondersteunen. Het researchteam werkt nauw samen met de Stichting Canadian War Graves Nederland. In het nog te realiseren informatiecentrum bij het Canadese en Britse ereveld in Bergen op Zoom zullen de resultaten van Faces to Graves straks prominent deel uitmaken van de daar te vinden informatie. 
(contact: carolineraaijmakers@hetnet.nl)

_______________________________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom / Brabantse Wal

Project: adopteer een monument

Bergen op Zoom

In Nederland zijn ruim 3.700 oorlogsmonumenten en oorlogsgraven. Elk monument of graf vertelt een bijzonder verhaal over de Tweede Wereldoorlog. ‘Adopteer een monument’ is een landelijk onderwijsproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting en wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het vfonds. Het biedt leerlingen van groep 7 en 8 de mogelijkheid een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt te ‘adopteren’ en hiermee te leren over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de bijbehorende rituelen. Leerlingen organiseren zelf een herdenking bij het geadopteerde monument. Inmiddels hebben ruim 1.400 scholen een oorlogsmonument of oorlogsgraf geadopteerd.
In de gemeente Bergen op Zoom zijn ongeveer 11 geregistreerde monumenten. Er wordt aan gewerkt om al deze monumenten door scholen te laten adopteren.
Groep 8 van basisschool Sancta Maria in Bergen op Zoom heeft het verzets- en herdenkingsmonument aan het Thaliaplein in Bergen op Zoom geadopteerd. Dit houdt in dat de school jaarlijks in de groepen 7 en 8 aandacht besteedt aan het thema van de Stichting 4 en 5 mei om daarmee de kinderen bewustzijn van Leven in Vrijheid mee te geven. Bij het herdenkingsmonument leggen de groep-8 leerlingen op 4 mei bloemen bij dat monument. Dat gebeurt ook bij de grote Canadaherdenking eind oktober op de Canadese begraafplaats en bij de herdenking van de bevrijding van Bergen op Zoom.
(contact: carolineraaijmakers@hetnet.nl)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom/Halsteren/Lepelstraat 4 mei 2019

Dodenherdenking

Bergen op Zoom

In de Sint-Gertrudiskerk vindt op 4 mei een herdenkingsdienst plaats. De dienst begint om 19.00 uur. Onder leiding van Tamboerkorps Odiles Rapid verplaatsen de aanwezigen zich daarna naar het Thaliaplein.

De Stichting Dodenherdenking 4 mei Bergen op Zoom houdt op het Thaliaplein een herdenkingsplechtigheid. Deze begint om 20.00 uur met twee minuten stilte. Daarna volgen krans- en bloemleggingen. Het programma wordt opgeluisterd met muziek door Harmonie Kolpings Zonen, jongeren verzorgen een voordracht en  burgemeester Frank Petter houdt een toespraak.

Halsteren

Van 19.00 – 19.45 uur wordt een kerkdienst gehouden in de St.Martinuskerk in Halsteren. Met een stille tocht verplaatsen de aanwezigen zich daarna naar het monument bij de Martinuskerk. Om 20.00 uur wordt daar een herdenkingsplechtigheid gehouden met kransleggingen, muziek, zang en een toespraak.

Lepelstraat

Van 19.00 -19.45 uur wordt een herdenkingsmis opgedragen in de Sint-Antoniuskerk in Lepelstraat.

Om 20.00 uur begint de herdenkingsceremonie bij het monument bij de kerk met twee minuten stilte, krans en bloemlegging, een toespraak en met muzikale omlijsting.


Bergen op Zoom 2019

Open Joodse Huizen

Data: n.t.b.

Zoals in voorgaande jaren wordt een programma samengesteld dat voorziet in het bezoeken van huizen in Bergen op Zoom die in de tweede wereldoorlog bewoond waren door Joodse mensen. Ter plaatse worden herinneringen opgehaald en verhalen daarover verteld. Een werkgroep bereidt dit voor. Zodra er data bekend zijn worden deze aan dit bericht op de site toegevoegd.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom / Zeeland najaar 2019

Hét Concertkoor zingt i.s.m. met Zeeuwse koren

   In de opmaat naar de herdenking in 2019 van 75 jaar Slag om de Schelde slaan hét Concertkoor uit Bergen op Zoom en drie Zeeuwse koren de handen ineen. Inzet is om in de periode september-november 2019 vier grote concerten te geven: in september in Breskens rond de herdenking van het bombardement; in oktober in Bergen op Zoom vanwege de bevrijding van de Brabantse Walgemeenten; eveneens in oktober een concert in Goes rond de herdenking van de slag om de Sloedam en de bevrijding van Zuid-Beveland. De concertreeks sluit begin november in Vlissingen af om de landing van de Geallieerden te herdenken en de bevrijding van Walcheren. Koorleden kunnen, behalve aan het eigen concert, ook deelnemen aan de drie andere concerten. Behalve het Concertkoor doen Zwinkoor Sluis, Vocaal Ensemble Cantare Goes en de Vlissingse Oratorium Vereniging mee.

p.s. Zie ook hieronder bij de activiteiten op 27 oktober 2019.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Najaar 2019

Slag om de Schelde krijgt nationale erkenning

   De Rijzendeweg in het hooggelegen Woensdrecht. Geen huis bleef tijdens de Slag om de Schelde gespaard.  De Slag om de Schelde bleef vele jaren onderbelicht, terwijl het een van de belangrijkste en meest verwoestende veldslag was die leidde naar de bevrijding. Begin september 1944 viel de Antwerpse haven in handen van Geallieerden, maar de problemen van aanvoer en bevoorrading van de troepen waren daarmee geenszins opgelost. Bovendien moest het hele gebied rond de Westerschelde nog veroverd worden op de Duitsers. Het leidde tot de Slag om de Schelde waarbij zeker 10.000 doden vielen en hele dorpen en steden weggevaagd werden. Ook op de Brabantse Wal werd hard gevochten en waren de verwoestingen groot. Voor het Nationaal Comité 4 en 5 Mei was dit de reden om deze militaire operatie centraal te stellen in de nationale herdenking van 75 jaar bevrijding.

Op 31 augustus 2019 wordt in Terneuzen het startsein gegeven van het nationaal Het water moet het decor worden van het evenement op die datum. Er wordt gewerkt aan een groot maritiem spektakel op de Westerschelde. In het organiserend comité zitten de provincies Zeeland en Noord-Brabant, de gemeente Bergen op Zoom (waar een groot Canadees ereveld is) en de ambassade van Canada. Ook de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen hebben aangeven bij de herdenking betrokken te willen worden.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom 27 september t/m 13 oktober 2019

Fotomanifestatie ‘VRIJ’

  Fotoclubs hebben zich verenigd bij de plannen voor een fotomanifestatie met het thema: “VRIJ”

Naast alle amateurfotoclubs van de Brabantse Wal mee en enkele jonge professionele fotografen.De officiële opening vindt plaats op vrijdag 4 oktober op de Grote Markt. Daar zijn o.a. scholieren bij aanwezig die betrokken zijn bij een fotoproject dat met hulp van een professionele fotograaf op lagere en middelbare scholen is uitgevoerd. Verder zijn er een oorlogsfotograaf en een statushouder bij aanwezig. Er komt een container met camera obscura op de markt te staan, met een projectie van het stadhuis die het publiek kan bekijken. Verder krijgen de scholieren bij de openingsact een rol en wordt alles op filmbeeld vastgelegd.

Vanaf ca. november zal er een route zijn met foto’s op groot formaat, met als thema Bevrijding in beeld. Het is een route die ca. 1,5 uur duurt en individueel of begeleid door een gids van SBM gelopen kan worden. Hiervoor wordt een brochure uitgegeven. Foto’s in de openbare ruimte wordt opgezet in nauwe samenwerking met het West Brabants archief, het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom en SBM. De route kan tot ca één jaar na opening gelopen kunnen worden.
De gemaakte schoolprojecten worden tijdens de fotomanifestatie tentoongesteld. Verder is het de bedoeling het publiek actief bij de fotomanifestatie te betrekken door het inzenden van foto’s.
Er wordt naar gestreefd audiovisuele projecties te kunnen laten zien.
(contact: jjaleenaars@home.nl)


Bergen op Zoom 17 t/m 27 oktober 2019

Openlucht spektakelstuk SUPERSUM

Programma

  Speciaal voor het jubileum van 75 jaar Bevrijding Brabantse Wal voert Stichting De Vierschaar een openluchtspel op over de Tweede Wereldoorlog in deze regio. Het is een fictief verhaal, tegen het decor van de gebeurtenissen in stad en streek, waarin intrige, spanning, drama maar ook humor onderdelen zijn van de productie.
Supersum: Het is begin oktober 1944, ruim vier maanden na D-day. Canadese, Britse en Poolse troepen hebben de opdracht om de Westerschelde te veroveren op de Duitsers. Deze zeearm is de toegangsweg naar de – reeds bevrijde – haven van Antwerpen en van levensbelang voor de geallieerde bevoorrading.
Terwijl wekenlang zwaar wordt gestreden, voeren de inwoners van Bergen op Zoom hun eigen strijd, bang dat hun geliefde stad in het oorlogsgeweld wordt meegezogen en mogelijk wordt verwoest.
In het theaterspektakel volgen we een aantal Bergenaren in die soms heftige strijd naar het punt waarop zij uiteindelijk toch kunnen zeggen dat zij al hun tegenslagen, hun vijanden en zichzelf hebben overwonnen. De voorstellingen vinden plaats op 17, 18, 19 ,20 en 23, 24, 25, 27 oktober 2019. De gerestaureerde Waterschans in Bergen op Zoom vormt het unieke decor voor dit spektakelstuk waar je achteraf over mee wilt kunnen praten. T.z.t. volgt meer info.
Contact: info@vierschaar.nl

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom 25 oktober 2019

Bevrijdingsconcert

Op vrijdag 25 oktober 2019 geeft het orkest van de Koninklijke Luchmacht een concert in Stadsschouwburg De Maagd. Meer informatie volgt zodra deze beschikbaar is.


Bergen op Zoom 26 oktober 2019

Harmonie Wachtpost 13 XXXL

Gelegenheidsorkest Wachtpost 13 XXXL neemt met meer dan 100 muzikanten van de Brabantse Wal deel aan het defilé dat op 26 oktober 2019 door de binnenstad van Bergen op Zoom trekt. In 2018 repeteerde Wachtpost 13 XXL al enkele keren met hun orkest. Bij het begin van het 75e bevrijdingsjaar op de Brabantse Wal liet Wachtpost 13 XXXL zich in de binnenstad van Bergen op Zoom zien en horen. Op zaterdagmiddag 27 oktober 2018 kon iedereen daar getuige van zijn. (Zie ook de info die daarover vermeld is bij het programma van oktober 2018  op deze website)


Bergen op Zoom 26 oktober 2019

Bevrijdingstoertocht en defilé

Programma

14:00 uur Optreden Reünie Orkest Artillerie op het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom
16:00 uur Start defilé vanaf NS-station in Bergen op Zoom.

De bevrijdingstoertocht vertrekt vanaf het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. De tocht gaat via Zuid-Beveland naar Bergen op Zoom. Ter hoogte van het buurtschap Korteven sluit een Woensdrechtse colonne aan. Aan de toertocht nemen meer dan 100 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel. Aangekomen in Bergen op Zoom stelt een aantal van deze voertuigen zich op in de Canadalaan. Deze straat is van historische betekenis voor de bevrijding van Bergen op Zoom. In deze straat wordt een Canadees Base Camp ingericht, waarmee uitbeelding wordt gegeven aan het leven in een Canadees legerkamp aan het einde van WO2. Vanaf de Canadalaan vertrekken de voertuigen naar de startlocatie van het Bevrijdingsdefilé. 

Tussen 14.00 en 15.00 uur treedt het Reünie Orkest Artillerie op bij het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom. Dit orkest, dat bestaat uit oud-dienstplichtigen, defileert later op de middag mee. Omstreeks 15.15 uur zet de colonne zich vanuit de Canadalaan in beweging naar de opstelplaats voor het Bevrijdingsdefilé aan de Zuid-Oostsingel in Bergen op Zoom.

Het defilé zelf start om 16.00 uur vanaf het NS-station richting de Grote Markt van Bergen op Zoom. Het volgt daarbij de route: Stationsstraat, Wouwsestraat, Zuivelstraat en Grote Markt. Via de Fortuinstraat verlaten de deelnemers en voertuigen het defilé. Naast onderdelen van de krijgsmacht nemen aan het defilé veteranen, (militaire) muziekgezelschappen en andere groepen deel. De deelnemers kennen een duidelijke verbinding met de Tweede Wereldoorlog en leven in vrede en vrijheid. Het totaal aantal deelnemers bedraagt ongeveer 700. Aansluitend aan het defilé trekken de voertuigen die hebben deelgenomen aan de toertocht, aan het publiek voorbij. De Koninklijke Luchtmacht zal op geheel eigen wijze haar bijdrage leveren. Afsluiting van het defilé vindt plaats op de Grote Markt van Bergen op Zoom. Vrijwilligers die betrokken zijn bij deze toertocht worden begin 2019 benaderd om de organisatie daaromtrent mede vorm te gaan geven,


Bergen op Zoom 26 oktober 2019

Taptoe

Programma

Aanvang 18.00 uur

De Frans Marcus Memorial Taptoe Bergen op Zoom is een muzikaal spektakel dat regionale en landelijke topkorpsen naar de historische binnenstad haalt. Door de inspanningen van met name oprichter Frans Marcus kent de Bergse Taptoe een rijke historie. Vanaf 2015 wordt deze Taptoe tweejaarlijks georganiseerd. In 2019 wordt de Taptoe speciaal vanwege 75 jaar bevrijding gehouden op zaterdag 26 oktober 2019. Aan de taptoe doet ook een aantal muziekkorpsen mee die de middag daarvoor hebben meegedaan aan het defilé.


Bergen op Zoom zaterdag 26 oktober 2019

Bevrijdingsfeestavond

Programma

Aanvang  21.30 uur

De Bevrijdingsfeestavond zal plaats vinden in de Zaal den Enghel in Bergen op Zoom. De avond staat volledig in het teken van de Bevrijding en via het programma van de avond en de aankleding van de zaal wordt een verbinding gelegd met de dagen van kort na de Bevrijding in 1944. De avond wordt muzikaal omlijst door big band Wachtpost13. De toegang is gratis.


Bergen op Zoom oktober 2019

Herdenking bevrijding Bergen op Zoom

    De herdenkingen die jaarlijks rond 27 oktober plaatsvinden op de Britse oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg, bij het Arnoldus Asselbergs Plantsoen en achter de Gertrudiskerk in de Thaliatuin, zouden qua datum in 2019 samenvallen met de grote herdenking op de Canadese begraafplaats. Er wordt gezocht naar een ander moment om deze herdenkingen respectvol te kunnen houden.  Zodra daar meer duidelijkheid over is, wordt dat in de media en op deze website nader benoemd.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom zondag 27 oktober 2019

Memorial Day of Canada in the Netherlands

Canadese oorlogsbegraafplaats Ruytershoveweg Bergen op Zoom 

     Vanaf 2014 vindt er jaarlijks een uitgebreide herdenkingsceremonie plaats op de Canadese begraafplaats aan de Ruytershoveweg. Deze ceremonie wordt in nauwe samenwerking met de Canadese overheid georganiseerd. Bergen op Zoom is door hen aangewezen als de plaats waar de herdenking van alle omgekomen Canadese militairen in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog, wordt gehouden.
Voor deze herdenking worden prominente gasten uit binnen- en buitenland uitgenodigd. De herdenking bij 75 jaar bevrijding, op zondag 27 oktober 2019, wordt hier beschouwd als de meest prominente activiteit in het totale programma rondom herdenking en viering van de bevrijding op de Brabantse Wal.  Aan deze ceremonie gaan zeer veel voorbereidingen vooraf. Informatie over deze activiteit wordt t.z.t. op deze site aangevuld.

Voorafgaand aan deze herdenkingsplechtigheid is er een oecumenische viering in de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. (contact: hansstumpel@hetnet.nl)

__________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom zondag 27 oktober 2019

Vesper ‘Zing van bevrijding’

Programma

Aanvang 16.30 uur

  Deze dag vindt er in de Ontmoetingskerk, Bolwerk-Zuid 134, Bergen op Zoom een bijzondere middagdienst (vesper) plaats. Deze vesper heeft als werktitel ‘Zing van bevrijding’. Medewerking wordt verleend door het projectkoor “Rond de Brabantse Wal“ onder leiding van Annemiek Vogels en een aantal jeugdige solisten. Voorganger is ds. Willem Vermeulen. Vanwege het bovengenoemde kader wordt met name jeugd bij deze vesper betrokken. De organisatie en uitvoering liggen volledig in handen van het projectteam muziek van de Ontmoetingskerk. Contact: wielewal@tele2.nl

___________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom zondag 27 oktober 2019

Concert door Hét Concertkoor

Programma

  In nauwe samenwerking met Zeeland worden in het najaar van 2019 concerten gegeven door 4 koren uit Zeeland en Brabant. Uit die reeks ’75 jaar Slag om de Schelde’ geeft Hét Concertkoor uit Bergen op Zoom hier op 27 oktober 2019 een concert.

Zij zien het programma van de herdenking ’75 jaar Slag om de Schelde’ in Bergen op Zoom als een rijk gevulde menukaart waarvan iedere deelnemer, bezoeker en ook de gasten zijn of haar favoriete gerecht kan uitkiezen. Gezien het succes en de impressie van de herdenkingsconcerten, in oktober 2014 en mei 2015 met Annelies en het Herdenkingsconcert van 11 november 2018, hebben zij er alle vertrouwen in dat ze voor hun trouwe bezoekers, vrienden en vele muziekliefhebbers weer een ontroerend en indrukwekkend concert uit kunnen voeren.
Het aanvangstijdstip van hun concert wordt 15.30 of 16.00 uur. Het precieze tijdstip en nadere details
worden later nog bekend gemaakt in de media en op deze website. (contact: peter.verdult@ziggo.nl)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bergen op Zoom 27 oktober 2019 – 5 mei 2020

Expositie Slag om Schelde

  De Stichting Bevrijding Brabantse Wal organiseert in samenwerking met het Markiezenhof een expositie over de Slag om de Schelde. Aan dit project wordt door meerdere partijen een bijdrage geleverd, te weten regionale verzamelaars, Stichting Veteranen & Kunst en het West-Brabants Archief. De expositie is Brabantse Wal breed te bezichtigen in de bibliotheken van Hoogerheide, Steenbergen en Woensdrecht. De expositie wordt geopend op zondag 27 oktober 2019 en loopt door tot 5 mei 2020. (contact: irenevankemenade@planet.nl)