Speelfilm over Slag om de Schelde in voorbereiding

Film Slag om de Schelde

Er is een grootschalige Nederlandse oorlogsfilm over de Slag om de Schelde in de maak. Dat maakte Levitate Film, het productiehuis van Alain de Levita, woensdag 20 maart 2019 bekend.

In een reactie aan NU.nl laat De Levita weten dat het een van de duurste Nederlandse films ooit moet gaan worden. “Het budget komt vermoedelijk ergens tussen dat van Brimstone en Zwartboek in te liggen. Ik zou het nu schatten op een bedrag van rond de 15 miljoen euro.”

De regie van de nieuwe film is in handen van Matthijs Van Heijningen Jr., die in 2011 zijn regiedebuuut maakte met de Amerikaanse prequel van horrorfilm The Thing. De Slag om de Schelde moet zijn eerste Nederlandstalige film worden.

Het scenario wordt geschreven door Paula van der Oest. Zij maakte in 2016 samen met De Levita de boekverfilming Tonio. Eerder kreeg ze een Oscarnominatie voor het familiedrama Zus & Zo (2001).

De oorlogsfilm moet zich gaan afspelen in de herfst van 1944 en gaat over een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een Engelse piloot en een Zeeuws verzetsmeisje. Hun wegen kruisen in de strijd rondom de Scheldemonding. De opnames gaan komend najaar van start, precies 75 jaar na de historische slag, die in het noorden van België en het zuiden van Nederland plaatsvond.

‘Gewerkt aan grote internationale naam’

Wie de hoofdrollen op zich gaan nemen is nog niet bekend. De Levita laat wel weten dat er momenteel wordt gewerkt om een grote internationale naam te verbinden aan de rol van de Britse piloot.

Het project van Levitate Film is niet de enige film die er in 2020 zal verschijnen over de beroemde slag. In een samenwerking van oa Film by the Sea en Omroep Zeeland, wordt er op 23 maart het filmproject Slag om de Schelde afgetrapt. Vijf filmmakers krijgen daarbij de kans om een korte film te maken over de complexe militaire operatie.

De Levita had vorig jaar nog succes met het oorlogsdrama Bankier van het Verzet. De film trok ruim 400.000 bezoekers naar de bioscoop en werd genomineerd voor het recordaantal van elf Gouden Kalveren. Daarvan werden er uiteindelijk vijf verzilverd, waaronder die voor beste film.

Bron: NU.nl